Meer effect van daglicht in je interieur

Daglicht is voor mij één van de meest aansprekende aspecten in het interieur, maar het doet ook heel veel met mij als mens.
In de architectuur kan de manier waarop daglicht is toegepast mij ook echt fascineren. Genieten!
Daarnaast is daglicht van grote invloed op je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Hoeveel daglicht heb jij in huis? Ben je er blij mee of zou je meer licht in huis willen? Je (woon)kamer kan om verschillende redenen donker zijn of donker ogen. Hier volgt een aantal tips om het daglicht in huis te optimaliseren.

Je kunt eigenlijk buiten al beginnen. Staat er groen -struiken of bomen- in de weg wat je uitzicht en zo ook je lichtinval belemmert, ga dan aan de slag met je snoeischaar. Door lichte tegels voor je raam te leggen kan het licht weerkaatsen en zo zijn weg naar binnen vinden. Ook scheelt het als je een lichte kleur op je kozijnen hebt en een lichte vensterbank. Zet deze niet te vol met planten en accessoires.
Horizontale lamellen helpen ook het licht te weerkaatsen en zo verder naar binnen te brengen.

Plaats geen grote, hoge, zware en donkere meubels in de buurt van je raam, houd het luchtig. Een spiegel kan juist wel helpen!

http://www.vtwonen.nl/blog/zelf-maken-blog/doe-het-zelf-simpel.html:

Vanuit welke richting (noord/oost/zuid/west) valt het licht binnen? Dit vertelt ook iets over de kleur van het licht en de invloed daarvan op kleuren en materialen.
Vanuit het noorden en oosten komt koel licht binnen, vanuit het zuiden en westen warm licht. Ook verandert de kleur van het licht gedurende de dag; in de ochtend is het licht warmer dan in de avond, dan zit er meer blauw in.

Gebruik licht reflecterende kleuren, zoals wit, citroengeel, lichtgrijs, lichtblauw of lichtgroen. Dit zijn kleuren die je ook veel terug kunt vinden in de Skandinavische woningen, waar licht gewenst is. Door deze lichte kleuren te gebruiken zul je zien dat andere kleuren helderder lijken. Wanneer je juist teveel licht in huis hebt kan je gebruik maken van warme donkere -licht absorberende- kleuren. Je kunt denken aan bijvoorbeeld dieppaars, donkerrood of een bruintint. Dit zie je terugkomen in landen dichterbij de evenaar. Kleuren veranderen naarmate je er meer afstand van neemt. Dat maakt dat een donkere kleur in een grote ruimte veel minder op je afkomt. Bij de keuze voor een kleur op een grote wand; neem dan een paar tinten lichter. Kleuren vallen op een groter oppervlakte altijd donkerder uit. (en nu terug naar het licht ;-) )

Kies voor lichte meubels in je interieur, op pootjes, zodat er zoveel mogelijk vloeroppervlakte is. En ook hier helpt een lichte vloer voor een ruimtelijk effect.

Een grotere impact heeft het plaatsen van een extra raam in de gevel of in het dak. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk.

Wanneer je alles hebt geprobeerd om zoveel mogelijk daglicht binnen te halen en nog mis je licht, kan je er kunstlicht voor gebruiken. Hier schrijf ik de volgende blog over. Hopelijk vind je er tips in die je verder helpen.

foto; VTwonen

Add a comment

Kleur in je interieur, hoe, wat en waar?

Door kleur(en) toe te passen in je interieur maak je een ruimte meer eigen en meer uitgesproken.
Maar waar moet je op letten? Ik zet een paar aandachtspunten voor je op een rij.

* Licht beinvloed kleur. Bekijk je kleurstaal daarom op verschillende momenten van de dag en bij verschillend licht (daglicht en kunstlicht) en in de ruimte waar de kleur toegepast gaat worden

* Bekijk wat de kleur doet met de kleuren en materialen die al aanwezig zijn in de ruimte

* Lichte kleuren maken een ruimte groter, donkere kleuren maken een ruimte visueel kleiner

* Op wèlke wand, of zelfs plafond, je kleur toepast is ook van invloed op je ruimtebeleving. Je kan er een ruimte smaller of juist breder door laten ogen, hoger of lager

* Warme kleuren komen meer op je af en maken de ruimte daardoor kleiner. Koele kleuren geven een wieds effect

* Heb lef met de keuze voor kleur, in het ergste geval bevalt het niet en schilder je het nog eens over (maar geef jezelf wel een week de tijd om eraan te wennen!). De winst van een gedurfde kleur is het verrassende effect wat het met zich meebrengt 

* Neem maximaal 3 kleuren die je gebruikt als accent in een ruimte, dan houdt je balans

* Door kleuren te gebruiken uit één kleurenfamilie creeer je harmonie en rust

belle harmonie de couleurs:  

Waar loop jij tegenaan bij het kiezen van kleur(en), misschien kan ik je erbij helpen?

Add a comment

Welke basiskleur past bij jou?

Het is fijn als de basis -kleur en sfeer- in je huis goed is. Onbewust doet dit veel met je gevoel. Het geeft rust, het geeft je een thuis gevoel.  
Als de basis goed is kan je spelen met accent(kleur)en die spreken of juist in de toon blijven van je basis. 
Je interieur geeft in feite je identiteit weer, het past bij je en juist jij voelt je er fijn. Bedenk wat bij jou past, ga niet mee in wat 'iedereen' doet en maak het daardoor persoonlijk. Het is trouwens ook zo dat het mag groeien, het hoeft niet in één keer af te zijn.
Zorg ervoor dat je niet teveel accentkleuren gebruikt, waardoor het rommelig en onrustig wordt. Hierover schrijf ik in de volgende blog.

 

Ik kwam een testje van VT Wonen tegen die je een snelle indruk kan geven van welke basiskleur bij jou past. Ben je nieuwsgierig? Doe de test en deel je je uitslag? 

 

 

Add a comment

Instagram

Afgelopen week heb ik een account op instagram aangemaakt, ook hier kan je Designstudio WIT volgen.

Dus neem gerust eeens een kijkje voor mooie inspiratiebeelden! Ik merk dat het wel leuk is om met regelmaat hier foto's voor te maken, mijn creativiteit te gebruiken.

Add a comment

Passende kleuren?

Op dit moment werk ik aan een interieuropdracht en heb een leuk idee voor de kleuren!
Nu vroeg ik me af, hoe doen jullie het in je huis; moet alles goed bij elkaar passen (b) of maak je het ook wel eens spannend door er een 'afwijkende' kleur/patroon (a) bij te gebruiken?

Homes With Heart: Quirky and Collected Home by Holly Marder for decor8:  pastel, jaren 50 groen en geometrische vormen. Veel strakke geometrische vormen in de wandkast kunnen rust creeeren.:
a.                                                                              b.   

Waar let je dan op bij aanschaf van je meubels/accessoires? Of ga je puur op je gevoel af?
Leuk als je even een reactie achterlaat!

Add a comment

Hoog tijd voor een update!

Ik had me nog zó voorgenomen regelmatig te bloggen en nu is het toch alweer een tijdje geleden...

Deze keer wil ik graag wat delen over werk waar ik mee bezig ben (geweest).

Na de zomer heb ik een advies gegeven aan een particulier in Zwolle voor de woonkamer en de zolder. Ze zijn meteen begonnen en hielden mij op de hoogte van de vorderingen, leuk! Af en toe een foto, af en toe een enthousiast bericht met hoe mooi het is geworden. Hier zie je om welk project het gaat. Als het klaar is komen de foto's erbij te staan.

Laatst ben ik bij Basisschool Smaragd wezen kijken, leuk om de vorderingen te zien!
De muur is geverfd, de bank is geleverd, de thematafel is klaar en zo komt het eind in zicht. Leuk!
 :

Op dit moment ben ik druk met een uitgebreid interieuradvies voor een particulier in Apeldoorn, een ruimte waar vooral behoefte is aan beleving van de ruimte, warmte en gezelligheid.
Vorige week hebben ze 2 schetsontwerpen ontvangen en nu ben ik bezig met de uitwerking van de gekozen schets.

Vorige week een gesprek gehad over verkoopstyling voor een woning, zodat het de verkoop zal bevorderen. De offerte is de deur uit!

Morgenochtend en maandagavond staan er weer 2 interieurgesprekken op het programma. Helemaal leuk!

Add a comment

Weer verliefd op je huis

Een leuke mannier om wat ideeën op te doen en interieurtips te krijgen kan door te kijken naar 'weer verliefd op je huis' van VT wonen.

In de laatste aflevering zie je een voorbeeld van effectief inrichten van de ruimte, ook zie je hoe sfeer en kleur een eenheid brengen in de ruimte.

Welk stukje van de kamer vind jij het mooist? Laat je het in een reactie even weten? Leuk!

woonkamer-blauw-wit

 

 

 

Add a comment

Okergoud - de trend voor 2016

Goudachtig okergeel; een kleur die fel genoeg is om aandacht te trekken en goed te combineren met veel andere tinten. Denk bijvoorbeeld aan zacht roze, (mint)groen of donkerblauw.

Metaalkleuren zijn al helemaal hip, zoals nu het koperrood, en goed te combineren met andere kleurtinten. De goudtint zal dus steeds meer in beeld komen.

OKERGOUD geeft de dualiteit aan, het trekt de aandacht maar is tegelijk ook subtiel en verwijst naar ons verleden en onze toekomst. Verkrijgbaar bij Color Team Interieur:

Zuiver stoel Doulton | Stoelen | FunDesign.nl, 225 euro:

Wie heeft er een leuke kinderkamer?:

OKERGOUD ... Kleur van het jaar 2016 - Color Team:

Okergoud is dé kleur van 2016 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl:

CF 2016 Grid and Letting go hero

Op welke manier zie je okergoud bij jou thuis terugkomen? Als accent of in het grote gebaar?
Laat je het weten?!

Add a comment

Kussens in de maak!

Het is leuk om te bedenken hoe een kussen eruit moet komen te zien, in welke kleur, welke vorm en welk formaat hij gemaakt gaat worden. 
Vandaag onder anderen deze poes gemaakt, hij verschijnt binnenkort in de webshop.

IMG_7424.JPG wordt weergegeven

Add a comment

Lange lege muur?

Naar aanleiding van de eerste blog kreeg ik een interieurvraag; "Wat zijn de mogelijkheden voor een lange lege muur (boven de bank)?"
Hieronder wil ik graag wat tips geven.

Lambrisering
Dit kun je doen door een kleur aan te brengen tot bijvoorbeeld een hoogte van 1.20m. Door de kleur erboven lichter te maken, oogt je ruimte hoger.
Wanneer je het van hout maakt met een diepte kun je dit meteen gebruiken om er accessoires op te zetten, hierin kun je ook steeds variatie aanbrengen.

Kleur
Een kleur geeft de ruimte een bepaalde uitstraling en basis, waardoor je niet van alles aan de muur nodig hebt.
grijsgroene kleur op muur:

Patroon
Dit kan een gaaf effect geven, aanwezig, maar niet schreeuwerig.

Behang
Behang is er natuurlijk in heel veel soorten! Van kleine subtiele patronen, tot sprekende motieven. Wat spreekt je aan? Wat kan de ruimte gebruiken?
Fotobehang Amandelbloesem / Photo Wallpaper Almond Blossom collection Van Gogh - BN Wallcoverings:

Verzameling
Door bijvoorbeeld een verschillende beelden die je aanspreken te bundelen en met elkaar uit te lijnen, maak je een ruimte persoonlijk.
Je kunt ervoor kiezen asymmetrisch op de muur te werken of bijvoorbeeld vanuit het midden.
pinned by barefootblogin.com Green wall | vergrijsd groen | celadon | muurkleur:
Small place with a bright kitchen - via cocolapinedesign.com

Plankje
Eén strakke lijn met een paar beelden en accessoires die op een subtiele manier sfeer brengen.


Eyecatcher
Je kunt ook kiezen voor één groot gebaar. 
Home with a touch of pink - via cocolapinedesign.com

Add a comment

Entree van basisschool Smaragd

Vlak voor de zomer heb ik het ontwerp gepresenteerd voor de entreeruimte van basisschool Smaragd. 

Een eerste indruk doet wat met je, daarom moet die goed zijn. De ruimte bij binnenkomst van de school is het eerste wat je ziet en is het visitekaartje van de school. Een leuke uitdaging om wat moois van te maken! Er is gezocht naar een rustige uitstraling met een aantal kleuraccenten vanuit het logo, passend bij de vloer die voorlopig blijft. Bovenal een praktische en prettige informele plek. Er zijn een aantal meubels die hergebruikt worden en zo een tweede leven krijgen. 

Vorige week ben ik er geweest om de laatste dingen door te spreken, ook met de meubelmaker die de thematafel op maat gaat maken. Op dit moment worden de puntjes op de i gezet en is gestart met de uitvoering van het ontwerp.

Add a comment

Netwerken

Vanavond staat een ontmoeting op het programma met Young Professionals in Zwolle. 
Ik ben benieuwd naar de gesprekken en wie ik er mag ontmoeten!
De vernieuwde website van Designstudio WIT heeft nieuwe energie gegeven, ik heb zin in nieuwe projecten. De eerste aanvraag van een particulier is binnen, ze heeft een advies cadeau gedaan aan haar man, leuk toch?!

Add a comment

Nieuwe website is online!!

Het is zover; mijn nieuwe website is online!! Ik ben er blij mee.
Kees, van Dois Webdesign,  heeft de site gemaakt, bedankt Kees! 

Hiermee gaat een wens in vervulling om ook te gaan bloggen en zo mijn passie en interesse, tips, inspiratie, nieuws, lopende en afgeronde projecten met je te delen.
Hopelijk raak je geïnspireerd om de blogs te volgen en je eigen interieur aan te pakken en zo de knelpunten op te lossen. Of je leest mee, gewoon omdat het zo’n leuk vak is!

Bij feest (nieuwe website) horen wat mij betreft bloemen!
Ook vind ik bloemen in een interieur erg mooi, natuur in huis, vrolijke kleuren en geuren, als een eyecatcher in de ruimte. Een leuk initiatief vind ik BLOOMON, waar je een abonnement kunt nemen op een vers boeket, in verschillende maten en zo vaak als je wilt, ook nog eens gratis thuisbezorgd.

Ik wens je veel leesplezier toe! Heb je nu al een onderwerp waarover je het leuk vindt een blog te lezen, laat dan even een berichtje achter :-)

Add a comment

Neem contact op

Anike Meijer-Kaspers
Interieurarchitect

+31 6 54973096

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en u wordt z.s.m. teruggebeld: